Alışveriş Sepeti

Kitap Detayı

Kitap Ve Hikmet Dergisi 16. Sayı Ocak Mart

Kısa Bilgi

Değerli Kitap ve Hikmet okurları; 16. sayımızla yeniden beraberiz.

Yazar:

Stok Bilgisi: 997 adet

15 TL
 

Editörden

Daima bilginin kaynağını önemseyen Değerli Kitap ve Hikmet okurları; 16. sayımızla yeniden beraberiz.

Kapakta yer alan illüstrasyondan da anlaşılacağı üzere bu sayının ana temasını “Kadına Şiddet”e ayırdık. Bu önemli konuyu, ne geçmişin öğretilerine körü körüne sarılan ne herhangi bir usule dayanmadan eyyamcı söylemler geliştiren ve ne de konuyu sadece magazin malzemesi olarak gören anlayışların yazıp çizdiklerinden derleme yaparak değil; tahmin edeceğiniz üzere Allah’ın ne dediğine yoğunlaşarak ele aldık. Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır Hocamızın kaleme aldığı “Kadınların Dövülmesi” başlıklı yazıda, Nisâ suresinin 34. ayeti merkeze alınarak kadının dövülebileceğine dair geleneksel anlayış reddedilmekte ve ayetin Kur’ân bütünlüğündeki anlamının tespiti yapılmaktadır.

Doç. Dr. Zeki Bayraktar da Nisâ suresinin 34. ayetinde geçen ve tartışmaların merkezini oluşturan “da-ra-be” fiilinin kullanım alanlarına dikkat çekmekte ve ayetin anlamının tespitinde bu kullanımlardan hangisinin tercih edilmesi gerektiğine dair Kur’ânî ilkeleri ortaya koymaktadır.

Hatice Bayındır, yazısında, Nisâ suresinin 34. ayetini doğru anlamada önemli bir unsur olan ancak gelenekte pek de temas edilmeyen bir konuya, iftidâ yani kadının boşanma hakkına dikkat çekmektedir.

Doğru dinin yol kesicilerinin hiç bitmeyeceğini güncel örneklerle aktaran Prof. Dr. Sinan Canan’ı da keyifle okuyacağınıza inanıyoruz.

Dr. Yahya Şenol’un, “Allah’a Nasıl İnanırsınız?” isimli yazısı Kur’ânî örneklerden hareketle Allah’a inanmanın esasında ne anlama geldiğine dikkat çekmekte ve Allah inancı hususunda hepimizin kişisel sorgulamalara ihtiyacımız olduğunu göstermektedir.

Hasan Mustafa Arslan ise Kur’ân’ın hem açık hem de açıklayan bir kitap olduğuna dair ayetlere dikkat çekerek Kur’ân’a bakış açısının oturması gereken en temel ilkeleri hatırlatıyor bizlere.

Bu sayıdaki söyleşi konuğumuz Prof. Dr. Hüseyin Atay Hoca oldu. İlerleyen yaşına rağmen halen düşünen ve üreten hocamızla gerçekleştirdiğimiz söyleşide, Atay Hocanın hem hayat hikayesi hem de çalışma metodu ve bazı çıkarımları ile ilgili açıklamalarını kendi ağzından dinlemek bir ayrıcalıktı ve bunu sizlerle de paylaştık.

Dr. Fatih Orum, “Bir Âyetin Başına Gelenler” yazı dizisinin bu sayısında Ahzâb suresinin 37. ayetini ele almakta, ayet bağlamında Allah’ın kitabı hakkında uydurulan kurguların hangi noktaya ulaşabileceğini ortaya koymaktadır.

Dergimizin bu sayısında Erdem Uygan ise Allah’ın Kitabının Allah tarafından açıklanmasına dair ilahî metodun Kur’ânî ifadesi diyebileceğimiz “ilim” kavramını ele almaktadır.

“Hristiyanlıkta İman ve Kurtuluş = Fideizm” başlıklı yazısında Vedat Yılmaz, dindarlık adı altında Allah’a inanmanın ve dine bakış açısının nasıl ilkel boyuta taşınabildiğini gösterecek, çok da yabancısı olmadığımız dindarlık anlayışlarını anımsatacak.

Fehmi Çeçen, bu sayıdaki yazısında insanlığın en temel gerçeği olan ölümün uyku ile irtibatını ele almakta, böylelikle her gün ölümün provasını yaptığımız gerçeğini bizlere hatırlatmaktadır.

Aydın Mülayim, Şia’nın alamet-i farikası olan ve Allah rızası için yapıldığı iddia edilse de insanlık için yüzkarası bir tavırdan, takıyyeden bahsetmekte, Allah’ın dinine göre münafıklık olan bir vasfın nasıl itikad haline geldiğini gözler önüne sermektedir.

Prof. Dr. Servet Bayındır, yazısında, kâr ve zarara ortak olunan faizsiz bankaların neden hiç zarar açıklamadıklarını sorgularken fıtrata uygun bankacılık sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda ipuçları veriyor.

Usta yazar ve düşünür Atasoy Müftüoğlu bu sayıdaki yazısında “Büyük Bağlamı Görememek”e dikkat çekmekte yazısında.

2010 yılında Vakfımızda da ağırladığımız Rusya Sankt Petersburg Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. ViktorYefimov’un o dönemde kaleme aldığı makaleyi, bugünleri yakından ilgilendirdiği için çevirip sizlerle paylaşmak istedik.

İstiklal Marşı’mızın yazarı Mehmet Akif Ersoy hakkında bilinenlerin dışında yer alan bazı yönleri ise Cemil Berçin’den okuyup öğreneceğiz.

Avukat A. Selim Babaoğlu bu sayıdaki yazısında aile bireylerinin peşine düştüğü sapkın ya da aşırı inançların boşanma üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor.

Son olarak; “Aslında Hepsi Paralel” ana temalı bir önceki sayımızda, Faruk Beşer’in “Fethullah Gülen Hocaefendinin Fıkhını Anlamak” isimli kitaptan Fehmi Çeçen’in alıntılarından oluşan derlemesine yer vermiştik. Sayın Faruk Beşer’in bu derlemeye dair itirazını ve Fehmi Çeçen’in bu itiraza cevabını da yayınladık. Pek tabi ki, itiraz ve cevabi yazının değerlendirmesi siz değerli okurlarımıza kalmıştır.

Tüm yazılarını keyifle okuyup değerlendireceğinizi düşündüğümüz bu sayımızın da sizler tarafından beğenileceğini umuyor, bir sonraki sayımızda buluşmak üzere esenlikler diliyoruz.

 

Türkiye Finans logosu
Taksit Taksit Tutarı Toplam Tutar
1 15 TL 15 TL
Taksit Taksit Tutarı Toplam Tutar
1 15 TL 15 TL