Alışveriş Sepeti

Kitap Detayı

Kitap ve Hikmet Dergisi 26. Sayı, Temmuz-Ağustos

Kısa Bilgi

Kitap ve Hikmet Dergisi 26. Sayı, Temmuz-Ağustos

Yazar:

Stok Bilgisi: 985 adet

18 TL
 

Değerli okurlarımız,
Rabbimiz her konuda olduğu gibi yaratılış konusunda da ayrıntılı ayetler indirmiştir. Buna rağmen özellikle son dönemlerde Âdem ve beşer konularında tartışmalar gündemden düşmüyor. Biz de dergimizin bu sayısında beşerin yaratılışı konusunu kapağımıza taşımaya karar verdik.

Baş makalemizde Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır “Kur’an’da Beşer ve İnsan” başlıklı yazısıyla Âdem’in yaratılışı ve ilk beşer tartışmalarına ayetlerden ışık tutuyor. Bu yazıda ruhun mahiyeti, insana ruhun üflenmesi, yaratılışta geçen süre gibi daha birçok önemli noktaya ilişkin de açıklamalar yapılmaktadır.

Özellikle akademik çevrelerde giderek yaygınlaşan tarihselci yaklaşım, Kur’an’ın aslında özgün ve evrensel hükümler getirmediğini, mevcut Arap örfünü devam ettirdiğini iddia etmektedir. Hac ve kurban gibi önemli ibadetlerin ifa edildiği şu günlerde Kur’an ve Arap örfü ilişkisi önemli bir konu haline gelmektedir. Prof. Dr. Zeki Bayraktar “Kur’an Arap Örfünü mü Onlayladı?” başlıklı çalışmasıyla bu kritik konuya Kur’an’dan birçok örnekle cevaplar getiriyor.
Yaz mevsimi geldiğinde düğün sezonu başlar. Nikah salonları boş kalmaz. Bu dönemlerde insanların aklına daha önce düşünmedikleri konular da takılmaya başlar. Bu konulardan bir tanesi de mehirdir. Evlenecek çiftler, mehir nedir, ne zaman verilir, kaç çeşittir vb. birçok sorunun cevabını aramaya başlarlar. Dr. Yahya Şenol “Nikâhın Doğal Bir Sonucu: Mehir” başlıklı bir yazı hazırlayarak bu konuda merak edilenlere cevap verdi.

Özellikle ülkemizde Kurban Bayramı bazı tartışmaları da beraberinde getirir. Din karşıtı çevreler kurban ibadetini vahşet olarak yorumlarken, bazı dini çevreler de adeta onların tuzağına düşerek kurban ibadeti diye bir şey olmadığını izah etmeye çalışırlar. Hal böyle olunca kurban var mıdır yok mudur meselesi yok yere gündemi meşgul eder. Aydın Mülayim “Kurban Kesmenin Kur’an’da Yeri Var mıdır?” başlıklı çalışmasıyla bu meseleyi ayetler ışığında enine boyuna ele alıyor.
Önceki sayımızda nebimizin “Ahmed” olması vasfının İncillerde neye karşılık geldiğiyle ilgili önemli bilgiler sunan Vedat Yılmaz, bu sayımızda “Musa gibi Bir Nebi: Muhammed” başlıklı makalesiyle Tevrat’a gidiyor ve bu kez nebimizin müjdelenen farklı bir özelliğini masaya yatırıyor. Önceki sayıdaki yazısının bir nevi devamı niteliğindeki bu çalışmada Musa ve Muhammed (a.s) arasındaki benzerliğin tasdik ilişkisi açısından önemi gözler önüne seriliyor.

İnsan zihnine kavramlar yön verir. Kavramları bozduğunuz zaman dini konuları da temelden sarsmış olursunuz. Yüce Rabbimiz de ayetlerinde Ehl-i Kitabı kavramları tahrif ettikleri (çarpıttıkları) için eleştirmektedir. Ülkemizde dinler tarihi alanında önemli çalışmalara imza atan Doç. Dr. Zafer Duygu bu sayımızda “İsa Mesih’in Yeni Ahit’te “Rab” Olarak Tanımlanması” başlıklı makalesiyle Hristiyanlar için önemli bir kavram olan “Rab” ifadesini masaya yatıyor.
Hırsızın cezası konusunun özellikle Kur’an merkezli din anlayışını vaaz eden hocalar arasında bile derin ayrılıklar yaratan bir meseledir.

Din karşıtlarına dini hoş gösterme gibi bir misyonu olduğu zanneden hocalar el kesme cezasını ortadan kaldırabilmek için aşırı yorumlara kaçmaktadırlar. Bu yorumlar çoğu zaman Arapçaya bile aykırı olmaktadır. Erdem Uygan bu sayımızda “Hırsızın Cezası Konusunda “El” Tartışmları” başlıklı yazısıyla Kur’an’dan istedikleri sonuca varmak isteyenlerin Arapçayı nasıl hiçe saydıklarını ortaya koyuyor.

Dr. Fatih Orum “Şüphe(leni)yorum” başlıklı araştırmasıyla “mirye” kavramını Kur’an’ın öğrettiği şekliyle bizlere tanıtıyor. KÖK programı tadındaki bu yazıyı zevkle okuyacağınızdan hiç şüphemiz yok. Oldukça değerli çalışmaları barındıran bu sayımızda pek çok farklı alanda daha birçok değerli çalışma sizlerin istifadesine sunuluyor. Muharrem Erhan Koyuncu, Ömer Mahmut Kuzanlı, Özlem Ata, Zeynep Dönmez, Ahmet Numan Sakal’ın sizler için kaleme aldıkları yazıları okurken hem önemli bilgiler edinip hem de keyifli vakit geçireceğinizden eminiz.

Tüm dünya Müslümanlarının Kurban Bayramı’nı kutluyor, huzur ve mutluluklar getirmesini temenni ediyoruz.

Bir sonraki sayımızdaki görüşmek dileğiyle...

Türkiye Finans logosu
Taksit Taksit Tutarı Toplam Tutar
1 18 TL 18 TL
Taksit Taksit Tutarı Toplam Tutar
1 18 TL 18 TL