Alışveriş Sepeti

Kitap Detayı

Kitap ve Hikmet Dergisi 25. Sayı, Nisan-Haziran, E Dergi

Kısa Bilgi

Kitap ve Hikmet Dergisi 25. Sayı, Nisan-Haziran

Değerli Okurlarımız,

Müslümanların, tüm dünyada, Ramazan ayını bereketli geçirmelerini umut eder, şimdiden tüm okuyucularımızın bayramını kutlarız. Kur’an’a hak ettiği değeri verme noktasında Allah’tan hepimize gereken adımları atma gücü vermesini niyaz ediyoruz.
Bir sonraki sayımızda görüşmek dileğiyle...

Yazar:

Stok Bilgisi: 984 adet

bu bir e-kitap
1 adet
8 TL
 

Değerli okurlarımız,

Yüce Rabbimiz, ilk insandan itibaren nebiler seçmiş ve onlar aracılığıyla kitaplarını indirmiştir. Bu sayede koyduğu sınırları toplumlara açıkça beyan etmiştir. Allah’ın bizim kulluğumuza, itaatimize ve ibadetlerimize elbette ihtiyacı yoktur. Ancak bizlerin, Allah’a olan güvenimizi ve bağlılığımızı ispatlamaya ihtiyacımız vardır. Kur’an’da yer alan her bir buyruk bizim Allah’a olan güvenimizi test etmektedir. Allah’a itaat etmeye gönlü olmayanlar, özellikle menfaatleriyle çeliştiği noktalarda, bu sınırları aşmanın yollarını ararlar. Allah’a tam bir güven ve teslimiyet gösterenler ise Allah’ın koyduğu sınırlara titizlikle bağlı kalırlar. Birçok konuda Kur’an’daki sınırların çiğnendiği ramazan ayını da içerisine alan dergimizin bu sayısında “Allah’ın Koyduğu Sınırlar” temasını kapağımıza taşıdık.

Baş makalemizde Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır Hocamız “Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Oruç Örneği” başlıklı yazısıyla doğru bilinen birçok yanlışa ayetlerden ışık tutuyor. Bu yazıda Kur’an kavramlarından “tasdik”, “nesh” ve “tahrif” hususunda sınırların nasıl aşıldığı gözler önüne serilirken ramazan orucunun önceki ümmetlerdeki yeriyle ilgili açıklamalar da sunuluyor.

SUSEM mezunlarımızdan, meslekte otuz beş seneyi tamamlamış tecrübeli kaptan pilot Alper Gökçe’nin, gözlemlerine dayanarak, ayetler ışığında kaleme aldığı “Uçuşta Namaz ve Oruç Vakitleri” başlıklı çalışma, alanında bir ilk olarak okuyucunun istifadesine sunuluyor. Özellikle Ramazan ayında uçakta seyahat eden yolcuların imsak ve iftar vakitlerini neye göre belirleyeceğini görsellerle açıklayan bu yazıyı zevkle okuyacağınızı umuyoruz.

İnsan sosyal bir varlık olarak birlik ve beraberliğe muhtaç yaratılmıştır. Diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kurabilen, dayanışma içerisinde hareket edebilen insanlar fıtratlarına uygun davranmış olurlar. Ramazan denilince de akıllara birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma gelir. Enes Alimoğlu Hocamız, “İslam’da Dayanışma” konulu makalesinde, dayanışma hususunda Kur’an’ın yol göstericiliğinde önemli bilgiler sunuyor.

Ramazan ayını manevi açıdan daha bereketli geçirmek için nelere dikkat etmeliyiz? Bu güzîde aydan daha fazla istifade edebilmek için, ramazan yaklaşırken, geldiğinde ve biterken neler yapabiliriz? Dr. Yahya Şenol Hocamız “Durma Yap Yapma Dur!” başlıklı bu yazısında siz değerli okuyucularımıza dolu dolu bir Ramazan geçirmenin yollarından bahsedecek.

Kölelik, özünde “sadece Allah’a kul olma” ilkesini barındıran İslam’da asla yeri olmayan bir kurumdur. Allah’ın koyduğu sınırlarla bağdaşması mümkün olmayan “kölelik” müessesinin bu dinin bir parçası gibi algılanması ve kaynaklarda yer bulması gerçekten akıl alır gibi değildir. Prof. Dr. Zeki Bayraktar Hocamız, bu sayımızda “Kur’an Köleliği Nasıl Tasfiye Etti?” konulu bir çalışma hazırlayarak bu önemli meseleye ayetlerle ışık tuttu.

Kur’an’da, ümmî bir nebi olan Muhammed (a.s) hakkındaki bilgilerin önceki kitaplarda da yer aldığını haber verilirken, İsa’nın (a.s) dilinden onun “Ahmed” vasfına sahip olacağı aktarılıyor. Elimizdeki İncillerde bu hakikatle ilgili ne gibi bilgilerin yer aldığı konusu İslam âlimlerinin de dikkatini çekmiştir. Ancak Yuhanna İncil’inde yer alan “Paraklit” pasajları dışında bir bilgi ortaya koyan olmamıştır. Vedat Yılmaz Hocamız, “Beklenen Baş Köşe Taşı (Ahmed)” başlıklı bu araştırmasında, Nebimizle alakalı Kur’an’da yer alan söz konusu bilgilerin Matta, Markos ve Luka İncillerinde de mevcut olduğunu gözler önüne seriyor.
Çeşitli çevrelerce istismar edilen Kur’an kavramlarından bir tanesi de “Veli”dir. Tasavvuf ehli “evliya” kavramını aşkın mertebelere ulaşmış, insanlarla Allah arasında aracılık eden, hatta kainatın yönetiminde tasarruf sahibi olan kutsal bazı şahsiyetler için kullanırken, anti-islamcı kesim de kafirleri veli edinmeyi yasaklayan ayetleri bahane ederek İslam’ın barışçıl bir din olmadığı propagandasını yaparlar. Aydın Mülayim Hocamız “Veli ve Evliya” başlıklı çalışmasıyla ayetler arası ilişkileri kurarak bu konuya açıklık getiriyor.

Fehmi İlkay Çeçen tarafından kaleme alınan ve artık dergimizin bir klasiği haline gelen “Sorularla İslamofobi” 6. bölümüyle bu sayıda da sizlerle olacak. Bu yazıda, önceki bölümlerde zemini hazırlanan İslamofobi konusuyla ilgili detaylara giriliyor.

Oldukça zengin bir içeriğe sahip olan 2019 senesinin bu ilk sayısında pek çok farklı alanda daha birçok değerli çalışma sizlerin istifadesine sunuluyor. Hisham Alabed, Ömer Mahmut Kuzanlı, Özlem Ata, Zeynep Dönmez, Asiye Türkan, Mustafa Gül ve Abdullah Selim Babaoğlu’nun sizler için kaleme aldıkları yazıları okurken hem önemli bilgiler edinip hem de keyifli vakit geçireceğinizden eminiz.

Müslümanların, tüm dünyada, Ramazan ayını bereketli geçirmelerini umut eder, şimdiden tüm okuyucularımızın bayramını kutlarız. Kur’an’a hak ettiği değeri verme noktasında Allah’tan hepimize gereken adımları atma gücü vermesini niyaz ediyoruz.
Bir sonraki sayımızda görüşmek dileğiyle...

Türkiye Finans logosu
Taksit Taksit Tutarı Toplam Tutar
1 8 TL 8 TL
Taksit Taksit Tutarı Toplam Tutar
1 8 TL 8 TL