Alışveriş Sepeti

Kısa Bilgi

Kitap ve Hikmet Dergisi 24. Sayı, Ocak-Şubat

Değerli Okurlarımız,

Tarih boyunca Allah’ın indirdiği dini kendi hevâsına uydurmaya çalışanların hedefinde Rabbimizin indirdiği kitaplar olmuştur. Kitapları etkisiz hale getirmek için türlü yöntemlere başvurulmuştur. Biz de bu sayımızda “İlahi Kitapların Öldürülmesi” konusunu kapağımıza taşımayı uygun gördük.

Yazar:

Stok Bilgisi: 997 adet

15 TL

Değerli Okurlarımız,

Baş makalemizde Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır hocamız “Nebilerin ve İlahi Kitapların Öldürülmesi” başlıklı yazısıyla Kur’an’da birçok ayette zikredilen “nebilerin öldürülmesi” meselesini aydınlığa kavuşturuyor. Son nebi Muhammed aleyhisselam da vefat ettiğine göre nebilerin öldürülmesiyle ilgili ayetlerin bugün bizler için ne mana ifade edeceğine de açıklık getiriyor.

İlahi kitapların etkisizleştirilmesinde geçmişten beri kullanılan yöntemlerden bir tanesi şüphesiz başka kaynaklar icat edilmesidir. İnsanları kendi uydurduğunuz dine davet etmek istiyorsanız, kendi uydurduğunuz birtakım kaynakları Allah’ın Kitabı’nın önüne geçirmeniz gerekir. Prof. Dr. Zeki Bayraktar hocamız “Sünnet Kur’an’dan Bağımsız Bir Otorite Olabilir mi?” isimli makalesinde bu önemli sorunun İslam geleneğindeki yansımalarını gözler önüne seriyor.

Suriye sınırına askeri sevkiyatların devam ettiği bu dönemde savaş konusunu Kur’an’dan öğrenmenin gerekliliği de ortaya çıkmaktadır. Müslüman bir toplum olarak savaşın hangi durumlarda gerektiği, savaşa hazırlıkta nelere dikkat edileceği gibi birçok konuyu Kur’an’ın rehberliğinde anlayıp hayata geçirmekle mükellefiz. Vakfımızın ilim heyeti mensuplarından Dr. Fatih Orum, Dr. Yahya Şenol, Erdem Uygan ve Vedat Yılmaz hocalarımızın ekip çalışması sonucu ortaya koydukları “Savaşın Evrensel İlkeleri” konulu makale bu alanda kaleme alınmış nadide bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni bir seçim döneminde girmiş bulunan ülkemizde Müslümanların zihinlerini meşgul edenler sorulardan bir tanesi de oy vermenin dini açıdan hükmüdür. Bu güncel mesele hakkında Aydın Mülayim hocamız “Oy Kullanmak Ve İslam’da Seçim Kuralları” isimli yazısıyla okuyucuya ayetler ışığında yol göstermeye çalışıyor.

Kur’an’dan uzaklaşma sürecinde mezhepleşmenin etkisi oldukça fazladır. Bu açıdan Müslümanlar arasındaki ayrışmaların ne zaman ve ne gibi sebeplerle neşet ettiğini anlamak oldukça kritik bir değer taşımaktadır. Kırklareli Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Mustafa Akman “Fırkalaşma Sürecinde Mezheb” başlıklı yazısında bu önemli konuyu ele alıyor.

Kötülüğün ne olduğu ve neyden kaynaklandığı sorusu insanlık tarihi boyunca filozofların zihnini meşgul etmiştir. Ancak bu meselenin psikolojik açıdan değerlendirilmesi çok daha yeni bir şeydir. Vakfımızın araştırmacılarından Süeda Yılmaz, ünlü psikiyatr M. Scott Peck’e Göre “Kötülüğün Psikolojisi” isimli eserinin Kur’an açısından kritiğini yapıyor. Bu çalışmada uzun yıllar boyunca insan davranışlarını incelemiş bir gayri müslimin kötülüğün psikolojisiyle ilgili ortaya koymuş olduğu tespitlerinin Kur’an’la ne derece paralel olduğuna hayretler içerisinde şahit olacaksınız.

Kur’an’ın en önemli özelliklerinden bir tanesi kendisine güvenip uyanları her türlü çıkmazdan kurtarıp, doğruya yöneltmesidir. Bu açıdan Kur’an bir rehber (Hüda)’dır. Vakfımızın Fransızca editörü Hişam Alabed’in “Kur’ân’ı Kerîm’de ‘HÜDA’ Kavramı” başlıklı yazısı bizlere ayetler ışığında önemli bilgiler sunuyor.

Oldukça zengin bir içeriğe sahip bu sayımızda pek çok farklı alanda daha birçok değerli çalışma sizlerin istifadesine sunuluyor. Ömer Mahmut Kuzanlı, Mürüvvet Cigal Çalışkan, Özlem Ata, Zeynep Dönmez, Taha Bayındır, Muharrem Erhan Koyuncu, İbrahim Yıldız, Efe Mısırlı, Asiye Türkan, Resul Kocadede’nin sizler için kaleme aldıkları yazıları okurken hem önemli bilgiler edinecek hem de keyifli vakit geçireceğinizden eminiz.

Kur’an’a hak ettiği değeri verme noktasında Allah’tan hepimize gereken adımları atma gücü vermesini niyaz ediyoruz.

Bir sonraki sayımızdaki görüşmek dileğiyle...

Türkiye Finans logosu
Taksit Taksit Tutarı Toplam Tutar