Kitap ve Hikmet Dergisi 33. Sayı, Nisan-Haziran

Kitap ve Hikmet Dergisi 33. Sayı, Nisan-Haziran

Değerli okurlarımız,

Kitap ve Hikmet’in 33. sayısı vesilesiyle yine sizlerle birlikteyiz. Dergi çalışmalarımız pandemi sürecinde çeşitli aksilikleri ve zorlukları aşmak zorunda kalmaktadır. Bundan dolayı bu sayılarımızın yayım tarihleri gecikebilmektedir. Siz değerli okurlarımızdan özür dileriz.

Dergimizin başyazısında her zaman olduğu gibi Prof. Dr. Abdulaziz BAYINDIR hocamızın önemli bir çalışması var. “KİTAP VE SÜNNET Mİ? KİTAP VE HİKMET Mİ?” başlıklı yazısında hocamız, geleneksel İslam anlayışı içerisinde sünnetin Kur'an dışında ikinci bir kaynak olarak algılanmasını derinlemesine ele alıyor. Hikmet kavramının tahrif edilmesi ve Müslümanlar'ın sünnet kavramını ortaya atmaları arasındaki ilişki detaylı bir şekilde ortaya konuluyor. Prof. Dr. Zeki BAYRAKTAR hocamız, "KUR'AN'A GÖRE Mİ KONUŞALIM YOKSA BİZE GÖRE Mİ?” başlıklı çalışmasında, Kur'an hakkında çeşitli teviller yapan hocaların “bana göre” diyerek bu yorumlarını kendilerine referansla sunmalarını eleştiriyor.

Kur'an’dan konuşurken doğru yaklaşımın ne olması gerektiğine ayetler ışığında açıklık getiriyor. Erdem UYGAN bey bu sayımızda KÖK çalışmalarının meyvelerinden bir tanesi olan önemli bir konuyu kaleme alıyor. “AMENE FİİLİNİN HARFİ CERLERİNİN
ANLAMA ETKİSİ” başlıklı bu çalışmasında “iman etme” fiilinin Kur'an'daki farklı kullanımlarının anlama olan etkilerini detaylı bir şekilde inceliyor. Dil kullanımının, Kur'an’ın Allah’ın kitabı olduğunun önemli bir delili olduğuna bir kez daha şahitlik ediyoruz. Vakfımızın Azerice sitesinin editörü Aydın MÜLAYİM hocamız, “VESİLE” başlıklı çalışmasında yüz yıllardan beri tartışılan bir meseleyi ayetlerin rehberliğinde masaya yatırıyor. Özellikle tasavvuf ve tarikatlarda yaygın olan aracılık anlayışının Kur'an ile taban tabana zıt ve büyük bir hata olduğunu gözler önüne seriyor.

Vakfımızın ilmi araştırmacılarından Özlem ATA hanım, Kur'an’da çok defa kullanılan önemli kavramlardan bir tanesinin Türkçeye tercüme edilmesi hakkında faydalı bir çalışmayla bu sayımıza önemli bir katkı sunuyor. “MÂRUF KELİMESİNİN GÜNÜMÜZ TÜRKÇESİNDE KARŞILANMASI ÜZERİNE” konulu bu yazıyı zevkle okuyacağınıza eminiz. Vakfımızın en eski ve yaşça da en büyük SUSEM mezunlarından Harun SORKUN bey, “MEAL OKURKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLARA ÖRNEK: TEVBE 5. ÂYET” başlıklı yazısıyla dergimizin bu sayısına güzel bir katkıda bulundu. Müslümanlar arasında “kılıç ayeti” olarak bilinen Tevbe Sûresi 5. ayete verilen anlamların hem klasik tefsir usulü hem de Kur'an bütünlüğüne aykırı oluşunu gözler önüne seriyor.

Oldukça değerli çalışmaları barındıran bu sayımızda pek çok farklı alanda daha birçok değerli çalışma sizlerin istifadesine sunuluyor. Av. Gökben ATEŞ, Ahmet Numan SAKAL, Asiye TÜRKAN, Özge Maviş SEVİM ve Filiz TAVUKÇU’nun kaleme aldıkları yazılarıyla önemli bilgiler edinirken bir yandan keyifli vakit geçireceğinizden eminiz.

Bereketli okumalar diliyoruz. Sağlık dolu günlerde buluşmak dileğiyle.